

KONSTNÄRER 2022
Sakina Noori
Sakina Noori växte upp i Kabul, Afghanistan med sin mamma och fem syskon. Hon spelade fotboll, men i hemlighet eftersom det inte var tillåtet. Det var när hon kom som flykting till Sverige som hon började rita och hennes största inspiration är nyhetsrapporteringar och de livsöden hon bevittnar där. Det finns, liksom för de ämnen hon behandlar, inga gränser för vilka material hon kan använda sig av i sin samhällsinspirerade mixed media konst - hon är en mästare på att krossa gränser.


Javier Salas
Vill du ha riktigt kvalitativ concept art har du kommit helt rätt: ljus, skuggor och texturer har aldrig varit så levande som i Javier Salas intensiva illustrationer. Men det som gör hans verk extra intressanta är hans känsla för det som inte är tillrättalagt - vi får se saker som de är men i nya former. Låter det lite för bra för att vara sant? Bra, då har du fattat nivån!
Nadja Moisander
Att Nadja Moisander har it-faktorn i sin färgsprakande illustrativa konst är ett tvärsäkert faktum. I det vardagliga, tråkiga och fula ser hon konst och omvandlar det till något uttrycksfullt. För The Annorlunda Exhibition 2022 kommer hon att skapa en hyllning till människors individualitet - detta med en “Nadjaesque” twist.


Pontus Karlsson
När orden inte räcker till formas det Pontus Karlsson behöver få uttrycka i skulptur. För honom har konstnärscommunityt inneburit en chans att få passa in i ett samhälle där han normalt känner sig som en alien. Och passar in gör han med råge: det här är en skulptör av tveklös kaliber! Varmt välkommen till planeten Annorlunda, Pontus!
Astrid Nord
En vacker regnig dag i en gammal stuga i Jämtland kände Astrid Nord den sällsynta friheten i att ha absolut ingenting att göra. Det var då hon började rita och sedan dess har det varit ett essentiellt element i hennes vardag. Hon låter sig inspireras i varje persons unikhet och kontrasten mellan ljus och skuggor. Detta kommer väl till pass när hon för Annorlunda 2022 ska porträttera hur bipolaritet krockar med samhällsnormen. Tänk vad mycket fantastiskt lite tristess kan generera!


Frej Latosuo
Frej Latosuo blandar lättsamt med allvar helt sömlöst i sin cartoon-stil. Inspirationen dras från händelser i verkliga livet och hen använder konsten som ett medel för att sortera sina känslor. Frej beskriver att hen kämpar med sin självuppfattning men känner passionerat för att vara sig själv även om folk skulle stirra. Vi säger: var som Frej - var dig själv!
Lukas Svenzén
Som många andra började Lukas Svenzén måla i terapeutiskt syfte och har låtit sig inspireras av alltifrån queerikoner som Freddie Mercury till Bob Ross. Nu har intresset tilltagit och så även ambitionen, så pass att han nu studerar konst och marknadsföring med heltidsarbete inom konst som mål. Med sina alster vill han, i sann Annorlunda-anda, belysa och sprida information om samhällsproblem - we love it!


Brandon Sandéns
Australienfödda Brandon Sandéns vackra och tekniksäkra alster inspireras allt som oftast av att kämpa med psykisk ohälsa. Som person drivs han av att omfamna de delar av honom själv som är lite mer ofärdiga. Hans ambition är att hans konst ska resonera med folk på ett sätt som får dem att förstå att de inte är ensamma. Att Brandon är rätt man för jobbet råder det ingen tvekan om.
Ismail Matar
Ismail Matar, 23, has seen his artwork, painted on city and building walls near several refugee camps, turned into piles of dust and rubble.” skriver tidskriften Toronto Star. Det är svårt att greppa hur det är att leva i ett bomb härjat Gaza för oss som växt upp i trygghet. För inte så länge sedan lyckades Ismail ta sig till Sverige för att ansluta sin bror som varit här ett par år. I år kommer han till Annorlunda för att erbjuda en promenad i hans skor. “The house I live in dances with every bombing. Black smoke is rising around us. Aren’t we human and worth life?” - Ismail Matar


Rafael Wiking
Illustration, måleri, skulptur
Rafaels verk uttrycker en lekfullhet och nyfikenhet som är få konstnärer förunnat. Med bakgrund som adopterad från Brasilien är identitet och relationer ofta centralt vare sig han jobbar illustrativt eller med skulptur. Intimt och personligt med barnasinnet ständigt närvarande.
Margona Saari
Illustration, måleri, film
Med en ständig närvaro av djup och nyanser i både akryl och illustration porträtterar Margona olika sinnesstämningar. Stilen är en fin balans mellan det ljuva och det fula i expressionistisk anda. Hennes konst bemöts ofta av vitt skilda och personliga tolkningar och är minst sagt av sådan karaktär som berör.
